Virtual Research Environment

Neem contact op

Virtual Research Environment

  • IT-infrastructuur makkelijk meeschalen met behoefte
  • Ga van Capex naar Opex (Pay per use)
  • Geen hardware investeringen meer

Rekenkracht: snel, flexibel en vertrouwd

Binnen een onderzoeks- of onderwijsproject is soms extra rekenkracht nodig, of een (student-) assistent werkt kort mee aan een onderzoek, maar beschikt niet over een geschikte laptop en de juiste software. Het is kostbaar (tijd en geld) om hiervoor extra hardware aan te schaffen en het regelen van cloud computing is voor onderzoekers vaak ingewikkeld. De Virtual Research Environment (VRE) biedt hiervoor een oplossing. Het maakt op een eenvoudige manier alle voordelen van een cloud oplossing (in dit geval Azure van Microsoft) binnen een vertrouwde omgeving beschikbaar voor de onderzoekers.

Flexibiliteit

De VRE cloud oplossing is ideaal voor een organisatie met een wisselende eis aan de IT capaciteit. Naarmate de behoefte groeit is het gemakkelijk je cloud capaciteit op te schalen. Andersom, wanneer je een tijdje minder capaciteit nodig hebt, is het ook gemakkelijk weer terug te draaien. Je kan een workspace eenvoudig verwijderen, dan stoppen de kosten of je zet hem uit, en betaal je alleen voor opslag.

Ontzorgt

Bij de VRE zijn de servers off-premise, uit het zicht en uit je zorgen. Microsoft verzorgt het onderhoud en implementeert regelmatige software- en beveiligingsupdates, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het operationeel houden van het systeem zelf. En je maakt gebruik van moderne hardware. De omgevingen zijn voorzien van de nodige software en meteen klaar voor gebruik.

Kosten besparen

Je hoeft geen kosten meer te maken voor de aanschaf van hardware en voor het installeren en beheren van eigen datacenters. Je betaalt alleen maandelijkse voor wat je gebruikt.

Werken op verschillende locaties

Als je een internetverbinding hebt, kun je in de cloud en dus bij je werk. Ook is je laptop niet ‘bezet’ als je intensieve taken moet uitvoeren.

Zekerheid en veiligheid

Wanneer je gegevens worden opgeslagen in de cloud, kun je deze openen, ongeacht wat er gebeurt met je apparaten. De omgevingen zijn beveiligd voor toegang vanaf vreemde locaties.

VRE: Workspaces met de juiste software en kracht

De workspace is de omgeving waarin specifieke software en rekenkracht samen worden gebracht op een virtual machine in Azure. Door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde sjablonen, krijgt een gebruiker met een druk op de knop de juiste software met de juiste rekenkracht ter beschikking. De specificaties kunnen altijd worden aangepast naar de behoefte. De omgeving is voorzien van specifieke software en flexibel in te richten met andere software zoals je van een werkplek mag verwachten. De workspace is direct klaar voor gebruik en voldoet aan de eisen van de organisatie.
De workspace is de omgeving met o.a. een virtual machine welke kan worden ingezet voor onderzoeks- en/of onderwijsdoeleinden. De VRE maakt samen met de organisatie een voorselectie van optimale specificaties zodat de gebruiker niet verzand in een woud van mogelijkheden en direct een goede keus kan maken. Later zijn de specificaties indien nodig (tijdelijk) op- en af te schalen. Bovendien zijn de omgevingen voorzien van specifieke software en instellingen. De VRE heeft hiervoor in samenwerking met de organisatie verschillende sjablonen samengesteld.

Budgetbewaking: van A tot Z onder controle

Hoewel niet vereist kan de VRE worden gekoppeld aan een bestaand budget aanvraag-systeem zodat de kosten meteen verbonden kunnen worden met een budget (kostenplaats). Het verbruik is inzichtelijk in de portal en de gebruiker krijgt notificaties als het plafond wordt benaderd.

De gebruiker logt in op de VRE-portal via de vertrouwde AD-authenticatie van zijn organisatie. Via het eenvoudige aanvraagformulier kan de gebruiker een workspace aanvragen. Hier kiest hij onder andere een sjabloon waarin, door de organisatie beschikbaar gestelde software, is geïnstalleerd. De maandelijkse kosten zijn meteen inzichtelijk. Het in het formulier opgegeven budget en budgetnummer (kostenplaats) worden naar een budget aanvraagsysteem van de universiteit gestuurd of naar een goedkeurder via de VRE-portal. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd gaat de VRE-portal de omgeving aanmaken in Azure volgens de opgegeven wensen in het formulier.

Regel het zelf

Via de VRE-portal kan de gebruiker eenvoudig alle acties uitvoeren die nodig zijn voor het beheren van de workspace.

In de VRE-portal zijn inloggegevens beschikbaar en is er toegang tot de workspace. In de VRE-portal kunnen onderzoekers of studenten worden uitgenodigd en verschillende instellingen worden geconfigureerd:

  • Het aanpassen van de specificaties (geheugen en processorkracht) van de workspace.
  • Aanvragen van budget-verhoging of verlenging
  • De workspace aan- en uitschakelen (voor kostenbesparing)
  • Het automatisch laten uitschakelen van de workspace
  • Het verwijderen van de workspace

Kortom de VRE is de oplossing om cloud computing beschikbaar te maken voor iedereen.

Gerelateerde oplossingen

Structureer je processen met
Procesoptimalisatie en -automatisering

Neem de volgende stap met
Digitale Transformatie